Et snit med alvorlige følger

Følgerne af en skæreskade

Skæreskader ved savning er desværre et hyppigt problem overalt i verden: Johannes Feldhoff er en af de næsten 450 håndværkere i Sverige, som hvert år udsættes for en arbejdsulykke med en bordrundsav eller andet el-værktøj. Vi mødes med Johannes og vores anvendelsesspecialist Paw Mikkelsen på Festools kontor i Malmø for at lære mere om den nye SawStop-teknologi og snakke om følgerne af skæreskaden.
Håndværkeren Johannes Feldhoff med en skæreskade
Johannes Feldhoff
Håndværker i Sverige
Det er halvandet år siden, at tømreren Johannes Feldhoff fra Malmø kom alvorligt til skade med sin venstre hånd ved en skæreulykke. Hele hans liv har ændret sig meget siden.

Johannes, hvordan har dit liv ændret sig siden ulykken?

JF: Jeg har smerter hver dag. Mit liv har ændret sig totalt siden ulykken for halvandet år siden. Jeg kommer aldrig til at arbejde som tømrer igen, fordi jeg ikke kan klare helt almindelige ting længere, som kræver fingerfærdighed. Jeg kan ikke trykke på en knap. Jeg kan ikke engang samle en skrue op. Jeg ville have gjort alt for at have en sav med SawStop-teknologi, for skaden har givet mig nogle begrænsninger, både med hensyn til hvad jeg laver eller ikke mere kan lave

Paw, hvem udsættes egentlig mest for skæreulykker? Er det uerfarne håndværkere eller snarere professionelle?

PM: Man skulle tro, at ulykkerne især forekommer hos uerfarne eller uuddannede, men det modsatte er tilfældet. Det er oftest meget erfarne håndværkere som Johannes, der kommer til skade, fordi de bruger savene mere. Et øjebliks uagtpågivenhed er nok.

Hvad er det for nogle skader, og hvor mange sker der om året i Sverige?

PM: Blandt svenske træarbejdere er der ifølge den svenske ulykkesforsikring AFA Försäkring næsten 450 ulykker om året i forbindelse med en sav eller andet værktøj, som er så alvorlige, at de meldes til forsikringsselskaberne. Det kan næppe undre, at hænder og fingre er stærkt overrepræsenteret i forbindelse med disse skader. Det er fatalt, da hænderne er håndværkerens vigtigste værktøj – uden fingre intet håndværk.

TKS 80 er ellers også en god bordrundsav, eller hvad?

PM: Ud over sikkerhedsaspektet, som er en klar fordel ved den nye TKS 80 med SawStop-teknologi, har saven også mange andre fordele at byde på. Savklingen har en hældning, som minimerer risikoen for tilbageslag betydeligt, giver stabile skæreegenskaber og flotte resultater, både på arbejdsemnets over- og underside.

Fungerer SawStop-teknologien med alle materialer?

PM: Er man i tvivl, kan man afprøve det. Den grønne lampe blinker, når SawStop-teknologien er aktiv.

Men hvad sker der, hvis man arbejder med handsker? Reagerer SawStop-teknologien så også?

PM: Mange håndværkere arbejder stadig med handsker, især når det er koldt. Det bør man absolut undgå, når man saver. Ligesom ved ulykker med langt hår bliver hånden hurtigt trukket ind i saven – og hele hånden skæres over. TKS 80 med SawStop-teknologi skærer derimod gennem handsken og stopper, så snart savklingen rører hånden.

Hvor lang tid går der, indtil savklingen stopper?

PM: Under fem millisekunder. Det er ti gange hurtigere end en airbag. Risikoen for, at man skærer sig alvorligt, reduceres altså drastisk, når patronen udløses.

Hvor meget koster det at udskifte savklingen?

PM: Ca. 130 euro for savklingen og ca. 90 euro for en ny patron.
JF: Jeg var først sygemeldt helt i tre måneder og så halvt sygemeldt i seks måneder. Hvad er så 200 euro for en ny savklinge og patron?
Festool bordrundsaven TKS 80 med SawStop-teknologi
Festool bordrundsaven TKS 80 med SawStop-teknologi
Festool bordrundsaven TKS 80 med SawStop-teknologi
Festool bordrundsaven TKS 80 med SawStop-teknologi
Til sidst viser Paw os SawStop-teknologien med en testpølse. Kort tid efter lyder der et knald, efterfulgt af stilhed. Ved grundig undersøgelse af pølsen finder vi en millimeterlang revne i pølsehuden, nogenlunde der, hvor det øverste fingerled ville have været og netop der, hvor Johannes' mellemfinger er blevet skåret over. Han sammenligner sin finger med pølsen og konstaterer, at han kunne have beholdt hele sin finger, og at der kun havde været en lille revne i huden.
Festool bordrundsaven TKS 80 med SawStop-teknologi
Håndværkeren Johannes Feldhoff med en skæreskade
Håndværkeren Johannes Feldhoff med en skæreskade
Håndværkeren Johannes Feldhoff med en skæreskade

80.000 solgte produkter i USA

I USA er der allerede blevet solgt 80.000 af de der tilgængelige SawStop-save. Teknologien er derfor gennemprøvet og råder over et system, som vi virkelig har tillid til. USA har et strengt reguleringssystem for sikkerhedsprodukter – derfor har vi valgt dette system til certificering af SawStop-teknologien.