Festool-udviklerne Matthias Kübeler og Andreas Sdrzallek

Tech Talk: SawStop-teknologien

Interview med udviklerne af den nye TKS 80

Hvor meget arbejde er der egentlig lagt i udviklingen af den nye TKS 80, og hvordan fungerer SawStop-teknologien præcist? Vi har i Festool Tech Talk talt med de ledende udviklere Matthias Kübeler og Andreas Sdrzallek om den nye bordrundsav.
Festool-udviklerne Matthias Kübeler og Andreas Sdrzallek
Andreas Sdrzallek og Matthias Kübeler

Andreas Sdrzallek (t.v. på billedet) leder udviklingsteamet i den tjekkiske by Česká Lípa, udviklingscenteret for den nye bordrundsav.

Matthias Kübeler (t.h.) leder frontudviklingen hos Festool og er ansvarlig for udviklingen og integrationen af SawStop-teknologien.

Hvad kendetegner SawStop-teknologien?

MK: Den forebygger alvorlige skæreskader hos brugeren, hvis dennes hånd berører savklingen. Det hele sker lynhurtigt. Inden for kun fem millisekunder bremses savklingen ned, og man får kun en ridse af den.

Det lyder imponerende. Men hvordan fungerer SawStop-teknologien helt præcist?

AS: Egentlig ganske enkelt: Funktionen udløses af en kapacitiv sensor. Når denne registrerer kontakt med menneskelig hud, udløses en patron – og alt står stille. SawStop-teknologiens centrale del er patronen, der driver en aluminiumsblok ind i savklingen ved hjælp af en fjeder, hvis den kommer i kontakt med menneskelig hud.

SawStop-teknologien er jo en funktion, der hidtil har været helt ukendt i Europa.

MK: Rigtigt; TKS 80 vil være den første transportable bordrundsav i Europa, der kommer på markedet med en sådan teknologi. Den giver os en enestående chance for at gøre livet mere sikkert for håndværkerne og på den måde beskytte dem. Og det vil vi gerne fortsat investere i.

Hvilket dog ikke betyder, at man ikke længere behøver at koncentrere sig om arbejdet …

AS: Det stemmer; den korrekte omgang med værktøjet er afgørende. I sidste ende kan man sige: Det er meget vigtigt, at sådanne tekniske funktioner gør det væsentligt mere sikkert at arbejde med bordrundsave. Man skal dog fortsat være årvågen ved sit arbejde og ikke blive skødesløs. Teknologien er kun den sidste instans til at beskytte kunden, hvis uheldet skulle være ude.

Hvor stort er det team, der arbejder med TKS 80? Og hvordan er rollerne fordelt mellem jer?

MK: Det fine er jo, at det ikke bare er os to, der arbejder med TKS 80, men derimod et internationalt team. Vi er mere end 30 personer, der er involveret i udviklingen af den nye bordrundsav. Den er overvejende blevet udviklet i Česká Lípa med støtte fra kollegaerne i Wendlingen og hos SawStop i USA. Jeg er i denne sammenhæng ansvarlig for integrationen af SawStop-teknologien.

AS: Jeg er udviklingsleder på afdelingen i Česká Lípa og ansvarlig for team-integrationen og for at tilvejebringe de ressourcer, der kræves til udviklingen. Konstruktører til hardware og software har vi her på afdelingen i Wendlingen. Jeg koordinerer kommunikationen mellem de forskellige afdelinger.

Hvordan er samarbejdet forløbet under projektet?

MK: Lige fra starten har vi på tværs af alle afdelinger haft en rigtig god holdånd omkring dette projekt. Der har simpelthen været en stærk motivation til at integrere sådan en genial teknologi i saven og gøre den tilgængelig for håndværkeren.

AS: Det har især været motiverende for os at udvikle et produkt til håndværkeren, som gør hans/hendes arbejde betydeligt mere sikkert.

"Man skal dog fortsat være årvågen og ikke blive skødesløs. SawStop-teknologien er kun den sidste instans, hvis uheldet skulle være ude."

Andreas Sdrzallek, leder af udvikling Festool s.r.o.

Hvor mange pølser har skullet stille sig til rådighed som test-dummies?

MK: Vi har faktisk ikke slidt så mange pølser op, da der jo takket være teknologien ikke sker noget med pølserne, ud over at de får en ridse. Men alle de ridsede pølser har vi selvfølgelig spist bagefter sammen med teamet (griner).

Kan man også eftermontere SawStop-teknologien i andre Festool save?

AS: På grund af hele systemets kompleksitet er det desværre ikke muligt, da man simpelthen skulle bygge for meget om på det eksisterende system.

Ud over SawStop-teknologien: Den nye TKS 80 kan vel også save rigtig godt, ikke?

AS: Absolut. Vi har udviklet en rigtig god sav med de typiske Festool-gener. TKS 80 beskytter altså ikke kun fingrene, men overbeviser naturligvis også i de klassiske discipliner som præcision og snitkvalitet.
Festool-udviklerne Matthias Kübeler og Andreas Sdrzallek
SawStop-teknologien i Festool bordrundsaven TKS 80
SawStop-teknologien i Festool bordrundsaven TKS 80
SawStop-teknologien i Festool bordrundsaven TKS 80

Inddrager i så kunderne i udviklingen af bordrundsaven?

AS: Ja, helt sikkert! Sammen med kollegaerne fra anvendelsesteknik og fra produktledelse går vi ud til kunderne, spørger til deres behov og indarbejder denne feedback for at implementere disse ønsker bedst muligt.

MK: Vi glæder os naturligvis over enhver feedback, som vi får ved spørgeundersøgelser eller på messer. Vi forsøger at inddrage denne feedback i den fortsatte udviklingsproces. På et vist tidspunkt i udviklingen er denne feedback-fase imidlertid slut, og maskinen færdiggøres.

Indebar projektet særlige udfordringer?

AS: Udfordringer er der i ethvert udviklingsprojekt, og der er også en række tilbagemeldinger på et senere tidspunkt, som man må indarbejde igen og igen. Det, der især har været motiverende, var det tværfaglige samarbejde. Her har også guldgruben af erfaringer fra SawStop-kollegaerne i USA været meget nyttige, da SawStop-teknologien jo har været på markedet i længere tid i USA.