Borde med karakter: "River tables" fra Canada

Møbler af træ og epoxyharpiks

Canada, landet med de uendelige skove, nationalparker og hjemsted for familievirksomheden Rustic Designs by Rich. Her opstår unikke og individuelle møbler af det lokale træ og epoxyharpiks.
Siden 1965 har ahornbladet prydet det canadiske nationalflag. Det er et symbol på Canadas vidtstrakte skove og nationalparker. Også for Rustic Designs by Rich er ahornbladet et prægende element i det daglige arbejde. Rich, der har grundlagt og lagt navn til det lille familieforetagende, har sammen med sin hustru Andrea og sin søn specialiseret sig i en særlig form for træbearbejdning: Indenlandsk ahorntræ i kombination med epoxyharpiks. Hvordan disse to materialer indgår i en forbindelse, og der kommer unikke møbler ud af det, demonstrerer besøget i deres værksted i Hamilton i provinsen Ontario for os. Besøget i deres værksted i Hamilton i provinsen Ontario demonstrerer for os, hvordan de to materialer indgår i en forbindelse, og hvordan der kommer unikke møbler ud af det.

I træernes spor

Vores dag hos Rustic Designs starter ikke i værkstedet, men hos en træhandel i nærheden. Her viser Griff os, hvor materialerne, som dagligt forarbejdes, kommer fra. Vi går ind i en enorm lagerhal, hvor høje stabler af firkanttømmer og brædder tårner sig op. "Vi anvender udelukkende indenlandsk træ. Det stammer fra ahorn, amerikansk nøddetræ, der hos os kaldes Black Walnut, eller fra poppel. Nøddetræet er på grund af dets intensive mørke farve den mest populære sort blandt vores kunder. Ved de fleste ordrer forsøger vi dog at genvinde materialer som f.eks. gamle døre. Andre ser disse ting som affald – for os er træet trods dets alder bæredygtigt og genanvendeligt med det rigtige værktøj", forklarer Griff os. Vi går midt imellem de høje stabler gennem hallen og nyder lugten af træ, der giver én fornemmelsen af at indånde duften af Canadas skove.

"Bordene opstår ikke på en enkelt dag. I gennemsnit bruger vi fra tilskæringen til færdiggørelsen fire til syv dage."

Rich – grundlægger af Rustic Designs by Rich

Fra garage til eget værksted

I Rustic Designs' værksted byder Andrea og Rich os velkommen. Siden 2014 har de to ledet deres virksomhed – det hele startede i deres egen garage. Efterspørgslen blev dog så stor, at der måtte et værksted til. Deres søn Griff trådte også ind i familievirksomheden, og han medbragte ideen om at forarbejde epoxyharpiks i træ. Rich tager os med hen til en massiv bordplade, der er fastgjort med en Festool én-hånds-tvinge: "Bordene opstår ikke på en enkelt dag, og derfor har vi allerede forberedt endnu en bordplade, som epoxyharpiksen kan støbes ind i. I gennemsnit bruger vi fra tilskæringen til færdiggørelsen fire til syv dage."

De første trin

"Vores kunder elsker kombinationen af epoxyharpiks med de rustikke træelementer. Via harpiksen får hvert enkelt møbel sin individuelle karakter", siger Griff. "Først saver vi træpladen til med dyksaven TS 75. Skæredybden på 75 millimeter er perfekt til de tykke, massive træplader. Derefter monterer vi en ramme med akku bore-/skruemaskinen omkring bordet, som holder den flydende harpiks i formen. Dette er allerede sket for bordet foran os, hvorfor vi straks kan gå i gang her", forklarer Rich om de første trin.

At holde hovedet koldt

Før det går løs, må vi vælge epoxyharpiksens farve. Det er slet ikke så enkelt – hos Rustic Designs er der jo hen modved hundrede forskellige pigmenter at vælge imellem. Vi ender med at vælgebeslutter os for en mættet grøn, som vi derefter rører op i harpiks med Festool røreværket MX 1200. Nu følger den spændende del: Snart hældes harpiksen i støbeformen til bordet. Ventilatorerne omkring os begynder at snurre, og rumtemperaturen falder markant. Griff forklarer os, hvorfor det er nødvendigt: "Ventilatorerne er vigtige for at holde temperaturen på et køligt niveau. Hvis harpiksen bliver for varm, kan det medføre massive problemer som deformeringer eller blærer. For os er det altid den mest nervepirrende del, fordi det hele skal gå meget hurtigt."

Floden i træet

Endelig støber Rich den flydende harpiks ind i udskæringerne i træpladen. Massen slynger sig langsomt gennem åbningerne. "Det lignervand, der baner sig vej gennem et flodleje. Sådan fik bordene deres betegnelse "River Tables". Efterhånden kan vi ud fra udskæringernes form ganske godt vurdere, hvor meget harpiks, der skal bruges", siger Griff med en fagmands mine. Når harpiksen er gennemhærdet, kommer Festool excentersliberen ETS 150/5 EQ-Plus i brug. Til finishen griber Griff til Festool slibepapiret GRANAT med en kornstørrelse 400 for at fjerne de sidste ujævnheder fra overfladen.
Rammen fjernes fra et "River Table"
Rammen fjernes fra det færdige "River Table" med Festool akku bore-/skuremaskinen
Rustic Designs by Richs værksted

Servering på ahorntræ

Ved afslutningen af vores besøg fører Griff og Rich os ud foran værkstedet. Her venter deres hidtil mest spektakulære projekt: En bænk med fødder af epoxyharpiks. "Det er afgjort et af vores yndlingsværker. Her skal vi passe særligt godt på, at harpiksen løber jævnt, og at der ikke opstår deformeringer. Kun sådan, er der sikkerhed for, at bordet vil stå stabilt", forklarer Griff. Vi tager plads – i starten endnu lidt forsigtigt. Helt ubegrundet, skal det vise sig, for bænken kan selvfølgelig bære vores vægt. Kort derefter kommer Andrea ud med et fuldt dækket spækbræt. "Disse brætter er en anden af vores salgssucceser!", fortæller hun stolt. "I Canada spiser vi gerne solidt og rigeligt – derfor er de også lidt større. Tag for jer!" Med tak tager vi imod indbydelsen og slutter dagen af med at nyde de canadiske lækkerier – stilægte med et ahornblad præget i spækbrættet.

Flere oplysninger om Rustic Designs by Rich og produkterne kan findes på Instagram-kanalen og hjemmesiden.