Malerarbejder på Darmstadt Slot med Festool bordrundsaven

Adel forpligter

Vinduesrenoveringer på Darmstadt Slot

Hvor landgrever engang residerede, går håndværkere i dag ud og ind. Vi har ledsaget et team på residensslottet i Darmstadt, som renoverer de historiske vinduer med stor omhu og håndværkserfaring.
"Vi mødes på "værkstedet", hed det – men vejen derhen er mindst lige så usædvanlig som målet: over en voldgrav og gennem en mægtig portal, så til venstre op ad en bred trappe til første sal, hvor rumhøjden vel er omkring 7 meter. Helt nede i fløjens sydlige ende kommer vi så rent faktisk ind på et komplet værksted, som snedkerfirmaet Pfau fra Pfungstadt har indrettet.

Vinduesrenovering på stedet

Fire medarbejdere fra Pfau har arbejdet på residensslottet i Darmstadt siden slutningen af 2016, hvor de vil være beskæftiget i mindst et år endnu. Deres opgave er at renovere mere end 200 vinduer – på stedet og ikke på akkord. Arbejdet er allerede færdiggjort i hovedbygningen og klokketårnet. Lige for tiden arbejder de på de mægtige karme og vinduesrammer i den barokke De-La-Fosse-bygning. Hvert eneste vindue synes at fortælle sin egen historie. Og Darmstadt residensslottets historie er virkelig lang.

Fascination Darmstadt Slot

Det Tekniske Universitet i Darmstadt, der som "slotsherre" har været ansvarlig for renoveringsarbejdet på residensslottet i godt 20 år, taler om en "byggehistorisk billedbog". Hvad der begyndte som en middelalderlig vandborg, blev videreført med bygningen af en kirke og kejsersal i renæssancestil. I starten af det 18. århundrede planlagde den franske arkitekt Louis Rémy de la Fosse et komplet nyt barokt slotsanlæg, men af pengemæssige grunde blev der dog kun bygget to fløje og den markante portal. Det "nye" slot blev først færdigbygget i det 19. århundrede. I 1944 brændte slottet fuldstændigt ned efter bombeangreb og blev genopbygget og udvidet i de efterfølgende årtier.

"Vi bevarer, hvad der kan bevares. Det afgørende er, at vi arbejder omhyggeligt og har stor håndværksmæssig erfaring."

Jürgen Pfau, snedkermester  

Imponerende håndværkskunst

De fleste af vinduerne på Darmstadt Residensslot stammer fra efterkrigsårene. Dengang blev de fremstillet i stil med de originale vinduer, da der næsten ikke var noget, der havde overlevet bombningen. I dag foregår vinduesrenoveringen under helt andre, bygningsbevarende betingelser: "Vi bevarer, hvad der kan bevares", understreger Jürgen Pfau. "Det afgørende er, at vi arbejder omhyggeligt og har stor håndværksmæssig erfaring." En betragtelig Festool maskinpark bestående af såvel stationære som mobile maskiner hjælper med arbejdet. "Når det kommer til slibning og udsugning, er Festool simpelthen topklasse", fortæller Jürgen Pfau begejstret. "Med akku sliberne kan vi endda slibe de op til fem meter høje vindueskarme fra stilladset uden virkelig at blive trætte."