Parket par excellence

Når man bestiller et parketgulv hos den finske familievirksomhed Witick, får man alt andet end en kedelig massevare. For det, som de tre brødre Stephan, Carl og Sixten med stor passion og kærlighed til detaljen tryller frem til deres kunder på perfekt forberedte underlag, ligner snarere et parket-kunstværk end et traditionelt parketgulv. Vi har været med teamet ude på en opgave og har søgt svar på spørgsmålet "Hvordan laver man egentlig et perfekt parketgulv?" i et interview.
Den finske parketlægger Witick
Sixten "Datsun" Witick
Parketlægger
Sixten "Datsun" Witick er den ene af tre brødre, der sammen driver familievirksomheden Parkettiliike Witick Ky i nærheden af den finske hovedstad Helsinki. Deres parketgulve er unikummer og er ethundrede procent afstemt til deres kunders ønsker.

Kan du fortælle os lidt om historien bag Parkettiliike Witick? Hvornår blev virksomheden grundlagt?

Vores far grundlagde virksomheden i 1970'erne. Vi tre brødre, Stephan, Carl og jeg, kom med i 1980'erne. Det var vores fars ønske, at vi skulle føre hans virksomhed videre. Vi har altid syntes, at det var et spændende arbejdsfelt, så vi gik med. Vores far var en fremragende pioner for os. Han har præget os med sin professionalitet og sin stolthed over håndværket. For os er kunden altid det vigtigste ved alle ordrer. Vores arbejder genkender man på egebladet, som vi indarbejder i vores parketgulve. Vi saver bladet ud i fri hånd og indpasser det i gulvet med overfræseren OF 1010. Mit job omfatter i dag imidlertid mange andre opgavefelter som teknisk rådgivning, eventorganisering og uddannelsen af den efterfølgende generation. Jeg vil bevæge ting for at gøre vores arbejde lidt lettere.

Hvilken parkettype har I lagt i dette bjælkehus?

Det er et mosaikparket. Pladerne har en tykkelse på 8 millimeter, længden er 16 centimeter. Bredden er 2 centimeter pr. stk. Det er standardtræstykker, der først er blevet delt og derefter samlet igen. Vores mål var at efterligne et skibsdæk.

Hvor lang tid har forberedelsen af de enkelte parketelementer taget?

Omkring en uge. Mange håndværkere vil hellere fremstille parketelementerne standardiseret. Det svarer dog ikke til min arbejdsmåde. Jeg arbejder fortrinsvis med skabeloner, der tilskæres svarende til gulvets mål. Den disponible plads og ordregiverens ønsker er altid individuelle. Desuden skal et nyt gulv jo altid passe til det allerede eksisterende parket. Det kommer altså an på det samlede billede.

Hvor lang tid har I brugt på at lave de forberedende udskæringer?

I ugens løb tilskæres bjælkerne. Da arbejder jeg først med en skabelon og tilpasser altid de tilskårne emner til det mål, der er aftalt med kunden. Det gøres med bordrundsaven CS 70 EB.

Det parket, I har lagt, er jo alt andet end et standardparket. Er det jeres forretningsidé? At gøre noget særligt ud af et gulv?

Vi har muligheden for også at gå ind på vores kunders særlige ønsker, fordi vi er et lille værksted. Samlet set er der ikke så mange små virksomheder hos os her i Finland, der kan gøre noget sådant. Det er mærkeligt, for det er egentlig ikke særlig lukrativt for en parketlægger kun at fremstille massevare. Vi satser på individuelle løsninger – i dette tilfælde har vores kunde bestilt et skibsgulv, og det skulle naturligvis passe til de øvrige omgivelser. Fra bjælkehuset har man en storslået udsigt over havet. Gulvet passer således perfekt til den maritime stemning. Vores gulve er så robust designede, at de uden problemer kan holde i over 100 år.

"Forberedelsen af underlaget er definitivt afgørende. Hvis underlaget ikke laves rigtig godt, bliver det øvrige arbejde meget vanskeligt."

Sixten Witick – parketlægger

Hvilken træsort anvender I og hvorfor?

Vi har brugt eg, fordi det allerede eksisterende parket også er af egetræ. Skinnerne er af asketræ. Asken saves ud af brædder i otte gange otte millimeter med bordrundsaven C 70. Disse to træsorter er ideelle til Finland: De er hårde og har den samme træstruktur. Desuden er de perfekte at bearbejde og trodser de finske vejrforhold.

Hvad var det særlige ved dette projekt?

Det nye gulv skulle passe til det gamle og forbindes med det. Det hele skulle naturligvis gå flydende og elegant ind i hinanden. Det har vi opnået ved at bore 20-millimeter-huller i gulvet med bore-/skruemaskinen T 18 for at installere egepropperne. Egepropperne blev isat skråt i forhold til gulvmønsteret, for at de fremhæves lidt fra gulvet.

Hvad er typisk for finske parketgulve?

Her anvendes mest industrielt fremstillede og præfabrikerede parketplader. Vores kunder foretrækker i stedet massivt træ i forskellige tykkelser og bredder.

Hvordan fjerner du bulerne fra det nylagte parketgulv?

Hvilke buler? Professionelle kender ikke til buler i parkettet (griner).

Et parket fungerer lidt lige som et puslespil. Hvorfra ved man, hvor mange dele man har brug for, og hvor store de skal være?

Man tager gulvets areal og regner med 10 procent mere. Delenes størrelse skal da altid stå i forhold til rummet: Lille rum, små dele. Stort rum, større dele. Det kommer altid an på det samlede billede.

Hvad er den vanskeligste del ved at fremstille og lægge et parketgulv?

Forberedelsen af underlaget er definitivt afgørende. Hvis underlaget ikke laves rigtig godt, bliver det øvrige arbejde meget vanskeligt.

I anvender også cyklonen CT-VA. Er du tilfreds med den?

Den fungerer temmelig godt! Den er jo gennemsigtig, så jeg kan straks se, hvornår den er fuld. Desuden skal jeg ikke tømme støvposen så ofte, fordi cyklonen filtrerer det meste fra på forhånd. Støvposen skal jeg kun tømme, når den senere er rigtig fuld. Desuden beskytter den støvposen, da mange materialer som sten, fugtigt og tørt støv filtreres bort forinden.

Vinteren i Finland er kold, lang og mørk. Hvilken rolle spiller lys i dit job?

Lyser spiller en meget vigtig rolle i dette fag, og jeg håber, at der i fremtiden kommer endnu flere produkter fra Festool med lysudstyr. Ud over SYSLITE DUO benytter jeg også en pandelampe. Vi kan ikke så let skjule vores fejl, selv om det ofte er mørkt her i Finland (griner).

Hvilke udfordringer møder I ellers i hverdagen?

Der er skam masser af udfordringer (griner). For os er det altid vanskeligt, når indretningsarkitekter designer et rum. Deres planer er ofte vanskelige for os at omsætte. Vi må delvis ændre dem i flere omgange, for at de kan realiseres teknisk og alligevel i videst muligt svarer til deres planer. Ikke sjældent mangler arkitekterne erfaring og teknisk forståelse – det er som oftest den største udfordring for os.

Du talte før om nyt blod til håndværket: Hvilke egenskaber skal en parketlægger have med sig?

Han/hun skal i hvert fald medbringe begejstring for håndværket, kreativitet og lidenskab. Det tilfredsstillende ved dette fag er, at man kan skabe noget med sine egne hænder og efterlade sig spor. Også selv om arbejdet nogle gange er hårdt og dagene lange – så belønner resultatet dog altid en.