Festool akku bore-/skruemaskinen DRC 18/4 i brug på byggepladsen

Fuld kraft frem

Byggeri af huse i massivt træ med udholdende akku-værktøjer

Huse af massivt træ er på vej frem i Tyskland. Det skyldes ikke alene deres attraktive arkitektur og den stigende interesse for træ som naturligt byggemateriale. Også byggeriet af husene går hurtigere.Især med udholdende akku-værktøjer som akku bore-/skruemaskinen DRC 18/4 eller akku rundsaven HKC 55.

Batterier under fuld belastning

Med en sagte snurren forsvinder 8'er-skruen ind i træet i vægelementet, som kranen for få minutter siden har placeret på stedet. Det er ikke den første skrue for akku bore-/skruemaskinen DRC 18/4 i dag – siden de tidlige morgentimer har fire tømrere været i færd med at skrue de massive elementer sammen. For 5,2 Ah-batterierne betyder det fulde omdrejninger under den bagende sommersol. Det får ikke alene mennesket, men også maskinerne – først og fremmest batteriet, til at svede gevaldigt. Men der bliver ikke tid til at hvile sig for nogen af de involverede: På lastbilen, der står parkeret ved siden af byggepladsen, venter de næste væg- og loftselementer allerede på at blive løftet på plads af kranen.
Akku bore-/skruemaskinen DRC 18/4 fra Festool i brug
Væggene i et hus af massivt fyrretræ og forskellige isoleringsmaterialer.

Godt, bedre, træ

Mens det næste element bliver forberedt og transporteret til sit bestemmelsessted, får vi lidt tid til at kaste et blik på de særlige egenskaber ved et hus i massivt træ: Væggene og loftselementerne i træhuset består af fyrretræ, som er forarbejdet til flerlagskrydsfiner i bræddeform. Den fine åretegning og den lyse farve – og naturligvis selve byggematerialet træ – bevirker senere et attraktivt indeklima. Dertil kommer isoleringsmaterialer af mineral- og træfibre, der holder godt på varmen om vinteren.
Akku rundsaven HKC 55 fra Festool i brug ved et træhus i massivt træ.

Savning og skruning uden kabel

Ud over faktoren tidsbesparelsen er det først og fremmest akku-værktøjernes uafhængighed, der letter det udendørs arbejde for en tømrer. "Alt, hvad der ikke kræver en stikkontakt, og har et kraftigt batteri er velkomment her.", siger en af tømrerne til os. Han må le, men mener det alvorligt: "Her på byggepladsen skal det gå hurtigt; dertil hører også spontane udbedringer. Skal der saves en udsparing eller en taglægte? Det er meget omstændeligt at trække et kabel, og det koster os tid hver gang." Han snupper akku rundsaven HKC 55 med kap-/geringsskinnen FSK 250 og stiger via stilladset en etage op og fjerner en lægte, der rager ud. En yderligere fordel ved det kabelløse værktøj er sikkerheden: Der er stor risiko for at snuble over kabler, der ligger og flyder – fatalt ved et job, hvor stilladset ofte er den eneste beskyttelse mod et frit fald.

"Kunsten er at finde den rette balance mellem drejningsmoment og omdrejningstal."

Tømrer 

Menneske og maskine

To timer, fire vægge og talrige skruer senere er man endelig nået så langt: Lofte løftes på plads af kranen. På akkord undersænker de fire tømrere de mægtige skruer med DRC 18/4 på de forborede positioner. Batteriet skulle kun  i opladeren en enkelt gang. Alligevel er der på intet tidspunkt optræk til, at det sammentømrede team opfører sig hektisk. "Kunsten er at finde den rette balance mellem drejningsmoment og omdrejningstal. Det er ikke nogen god idé at skrue i fyrretræ med fuld gas, da skruer, der er kørt for langt ind, kan give grimme splinter eller endda revner. Det kan vi dosere perfekt med vores DRC", forklarer sjakbajsen os. Nu kommer de massive tagbjælker. Nænsomt placerer kranføreren dem, og to kollegaer passer dem forsigtigt ind. Ved en af bjælkerne lader det til, at noget ikke passer – den vil ikke rigtigt lægge sig på plads i holderen. Med HKC saves der en anelse på stedet. Nu sidder den genstridige bjælke som støbt på. Træbyggeri kan være så enkelt – når menneske og maskine arbejder perfekt sammen.
En tømrer på arbejde med akku bore-/skruemaskinen DRC 18/4 fra Festool.