H klasse

Vi følger arbejdstilsynets og BFA's anbefalinger om støv på byggepladsen, gør du?

Støvsuger til støvklasse H

Støv er både generende og sundhedsskadeligt. Meget byggestøv indeholder kvarts- og træstøv, som er kræftfremkaldende. Det er især de helt små støvkorn og fibre, som respirabelt kvartsstøv, asbest, træstøv, støv i nanostørrelse m.m., der er skyld i de alvorligste skader. De kan nå helt ud i lungernes yderste forgreninger, hvor de over en årrække kan udvikle alvorlige sygdomme som fx KOL (Kronisk obstruktiv lungesygdom), stenlunger og kræft.

 

Festool har godkendte klassificerede støvsugere som overholder de krav der anbefales.

– vi har et bredt sortiment med innovative løsninger, for et sundere og mere effektivt arbejdsmiljø, som passer i systemet og som er med til at forebygge støvgener for dig og dine kollegaer.

Når beton, mørtel, mursten, tegl, granit som indeholder kvarts bearbejdes bor, mejsel, slibe etc. opstår respirabelt kvartsstøv og der skal anvendes H-klasse. Når træ bearbejdes saves, slibes etc. opstår der støv som er kræftfremkaldende der skal anvendes H-klasse (løvtræ altid- nåletræ ved påvirkning i længere tid).

- Festool har godkendte H-klasse støvsugere, som passer til hverdagens opgaver på byggepladser o.lign.

Se alle vores støvsugere her
Sig Kökken

SIG KÖKKEN

"Det er jo et spørgsmål om at passe godt på sig selv og sine medarbejdere"
Læs artiklen om Jeppe der ejer virksomheden SIG KÖKKEN, om hvorfor et støvfrit arbejdsmiljø er så vigtigt for ham.

Arbejdstilsynet udtaler...

”Støv på byggepladsen skal imødegås, der hvor arbejdet foregår. Det gør det med effektivt processug på boremaskine, mejselhammer, rundsav eller andre værktøjer og ved arbejdsopgaver, som producerer støv. Det er også vigtigt at anvende en egnet støvsuger til almindelig rengøring – dvs. en støvsuger med den rigtige klassificering i forhold til opgaven,” forklarer Kell Guldager Petersen fra arbejdstilsynet.

 

Læs mere på arbejdstilsyntes hjemmeside her

BFA

Branchefællesskab for arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg

Vejledning for støv på byggepladsen, november 2017.

“Støv på byggepladsen er ofte et alvorligt problem ved både nybyggeri, renovering, nedbrydning og anlægsarbejde. Støv er genererende og kan give en række alvorlige sundhedsskader. Støv giver problemer for selve byggeriet og dets kvalitet. Men støv kan forebygges”. (tekst lånt fra BFA’s vejledning).

Download BFA's PDF her

Den europæiske norm.

Støvsugerne godkendes efter den europæiske norm EN 60335-2-69 og klassificeres som henholdsvis L, M og H (Low, Medium og High) – skemaet er den europæiske klassificering. BFA gør opmærksom på, at respirabelt støv fra visse træsorter og kvartsstøv fra f.eks. sand og grus er kræftfremkaldende og derfor kræver brug af klasse H. Festool har et bredt sortiment af godkendte L, M og H klasse støvsugere.

 • L

  Støvklasse L

  Almindeligt og ufarligt støv såsom husstøv og materialer som fx jord.
 • M

  Støvklasse M

  Støv fra spartelmasse, fyldemasse, lak, gips, cement, fliseklæb og maling som fx latex og oliemaling.

 • H

  Støvklasse H

  Kræftfremkaldende støv, fx respirabelt-, kvarts- eller træstøv. Støv med kræft- og sygdomsfremkaldende partikler samt støv med skimmelsporer, asbest, blyholdigt støv, mineralske fibre, bitumen og syntetiske mineralske fibre som fx glasuld.