Udskriv anvendelseseksempel

Rustik strukturering af træ med høvlen

Speciel anvendelse af høvlen HL 850 EB
Møbler eller emner får en rustik overflade ved at forsyne dem med en speciel struktur. Dette anvendelseseksempel viser, hvordan træ struktureres med en høvlemaskine, og hvad du skal gøre. Forskellige høvlhoveder gør det f.eks. muligt at trække ensartede linjer i materialet og bearbejde overfladen efter eget ønske.
Strukturering af træ

  Beskrivelse

  Strukturerede rustikke overflader efterspørges mere og mere. Det rustikke udseende understreger møblernes og inventarets massive karakter. 
  Står man over for sådan en opgave, er Festool HL 850 EB et egnet værktøj, som kan udstyres med tre forskellige høvlhoveder til strukturering. I dette anvendelseseksempel vises forskellige designmuligheder.

  Maskiner/tilbehør

  Vi anbefaler at anvende en støvsuger med stor beholder, f.eks. CTH 26.

  Forberedelse/indstilling

  • Det valgte rustikke høvlhoved udskiftes i overensstemmelse med brugsanvisningen. 

   +
   Udskiftning af rustikt høvlhoved
  • Vigtigt: Spændeflangen skal også altid monteres under fastgørelsen. 

   +
   Montering af spændeflange
  • Da den rustikke kniv må rage 1,5 mm ud over høvlsålen, må spåntykkelsen ikke indstilles over 0,0 mm. Til dette formål skrues skæredybdebegrænsningen fast på siden af høvlen. 

   +
   Iskruning af skæredybdebegrænsning
  • Foden fastlåses i den øverste position ved at skubbe den ud til siden.

   +
   Fastlåsning af fod

  Fremgangsmåde

  • Overfladen kan struktureres individuelt med forskellige tiltalende designs ved at føre høvlen forskelligt og arbejde i forskellige retninger. De forskellige designs forklares ved hjælp af nogle eksempler. 

   +
   Strukturering af overfladen
  • Den håndhugggede effekt opstår med det rustikke bølgede høvlhoved HK 82 RW. Høvlen placeres uregelmæssigt og i forskellige retninger, og der høvles kun et kort stykke. 

   +
   Håndhugget effekt
  • En stærkt forvitret effekt opnås med det rustikke fine høvlhoved HK 82 RF. Høvlen føres på langs af fibrene i bølger. Effekten kan forstærkes med børstning.

   +
   Forvitret effekt
  • Ved at føre høvlen diagonalt med fibrene opnås en helt anden effekt med ovennævnte høvlhoved. 

   +
   Diagonal føring af høvlen
  • Med det tredje høvlhoved, det rustikke grove høvlhoved HK 82 RG, anvendes samme fremgangsmåde som med det rustikke fine høvlhoved HK 82 RF. Den høvlede overflade ser dog ud, som om man har arbejdet med en skrubhøvl. 

   +
   Samme resultat som med skrubhøvl
  • Her er træet igen blevet struktureret diagonalt. Hvormed man opnår et håndskrubbet udseende. 

   +
   Diagonal strukturering
  1. Vores anvendelseseksempler og arbejdsresultater er dokumentation af de arbejdstrin, vi har udført. Det er individuelle eksempler og vi kan ikke garantere, at brugeren opnår samme resultater. Resultaterne afhænger af brugerens erfaring og dygtighed og af de anvendte materialer. Anvendelseseksempler erstatter ikke Festools brugsanvisning og/eller sikkerhedsanvisninger. Vi fraskriver os ethvert ansvar for tings- og retsmangler på informationer, vejledninger og anvendelser, navnlig med hensyn til fejlfrihed, rigtighed, udelukkelse af tredjemands ejendoms- og ophavsrettigheder, fuldstændighed og/eller anvendelighed. Brugeren kan ikke rejse krav om skadeserstatning, uanset retlig grund. Disse ansvarsfraskrivelser gælder ikke i tilfælde af forsæt, grov uagtsomhed eller lovmæssigt ansvar. Festool råder dig til at følge BFA og arbejdstilsynets anbefaleringer om støvfrit arbejde.

   Vi fraskriver os ansvar for mangelfølgeskader.