Udskriv anvendelseseksempel

Fremstilling af en fals i træ med høvlen

Speciel anvendelse af høvlen HL 850 EB
Ved fremstilling af møbler og inventar er det tit nødvendigt at lave false. Hvordan der laves false med høvlen, og hvad der skal tages højde for, forklares i dette anvendelseseksempel. Det forklares specielt, hvordan høvlhovedet fungerer, og hvordan du kan opnå den ønskede falsdybde.
Fals træ

  Beskrivelse

  Festool el-høvlen HL 850 EB kan anvendes til mere end almindeligt høvlearbejde såsom at glathøvle overflader af træ eller affræse kanter.
  En fremragende teknisk detalje ved denne høvl er det et-punkt-monterede høvlhoved. Det giver brugeren mulighed for at høvle false i træ med praktisk talt ubegrænset dybde.Dette anvendelseseksempel beskriver, hvordan der fremstilles en fals med høvlen HL 850.

  Maskiner/tilbehør

  I dette anvendelseseksempel anbefales følgende maskiner og tilbehør:Til falsning anvendes høvlen HL 850 EB-Plus. Alt tilbehør medleveres.

  Forberedelse/indstilling

  • Vi anbefaler at anvende en støvsuger med stor beholder, f.eks. Festool CLEANTEC CTM 36 E. Den kan udstyres med et forfilter til opsamling af høvlspåner. Det er på lang sigt mere økonomisk end SELFCLEAN filterposer.

   +
   Indstilling af falsbredde
  • Indstil den ønskede falsdybde ved at måle den nøjagtige afstand mellem høvlsålen og falsdybdeanslaget. Læg maskinen på siden, så falsdybdeanslaget vender opad for derefter at kunne høvle en præcis fals i træet.

   +
   Indstilling af falsdybde

  Fremgangsmåde

  • Indstil spåntykkelsen til 1 mm. Før høvlen sådan i første arbejdsgang, at parallelanslaget ligger helt ind mod træet. Første arbejdsgang er afgørende, for at falsen passer præcist.

   +
   Føring af høvl
  • Fra anden arbejdsgang lægges høvlsålens kant ind mod falskanten. Parallelanslaget anvendes derefter kun til tilhøvling og kan fjernes.

   Sørg for, at høvlsålens kant altid føres præcist langs med falskanten.

   +
   Læg høvlsålens kant ind mod falskanten
  • Når falsdybdeanslaget ligger ind mod arbejdsemnet, er den indstillede falsdybde nået.

   +
   Læg falsdybdeanslaget på arbejdsemnet
  • Færdig fals.

   Hvis falsdybdeanslaget ikke anvendes, kan der høvles en meget dyb fals i træet.

   +
   Færdig fals
  1. Vores anvendelseseksempler og arbejdsresultater er dokumentation af de arbejdstrin, vi har udført. Det er individuelle eksempler og vi kan ikke garantere, at brugeren opnår samme resultater. Resultaterne afhænger af brugerens erfaring og dygtighed og af de anvendte materialer. Anvendelseseksempler erstatter ikke Festools brugsanvisning og/eller sikkerhedsanvisninger. Vi fraskriver os ethvert ansvar for tings- og retsmangler på informationer, vejledninger og anvendelser, navnlig med hensyn til fejlfrihed, rigtighed, udelukkelse af tredjemands ejendoms- og ophavsrettigheder, fuldstændighed og/eller anvendelighed. Brugeren kan ikke rejse krav om skadeserstatning, uanset retlig grund. Disse ansvarsfraskrivelser gælder ikke i tilfælde af forsæt, grov uagtsomhed eller lovmæssigt ansvar. Festool råder dig til at følge BFA og arbejdstilsynets anbefaleringer om støvfrit arbejde.

   Vi fraskriver os ansvar for mangelfølgeskader.