Opbygning af reol med Festool akku bore-/skruemaskinen

En dreng, hans sneakers og en idé

Den perfekte skoreol? Det er oftest vanskelig at finde – hvordan skaber en skoleelev en unik udstillingsreol til sine sneakers?

Jacob har en svaghed for sneakers og har gjort det til sin hobby at samle limited editions. Så der skal en skoreol til – individuelt og nøjagtigt tilpasset til hans sneakers. Jacobs følgesvende på denne vej er Festool samlingsfræseren Domino DF 500, akku bore-/skruemaskinen T 18+3 og snedkeren Karsten Schillings.
Ingen har svævet så højt og spektakulært gennem luften som Michael Jordan. Basketballstjernens fans gav ham navnet "Air" eller "His Airness". Også hans senere sponsor lod sig inspirere af dette  og skabte en sneakers-kollektion, med Jordans flyveretning mod kurven som logo. Sidenhen begyndte en ny æra i 1980'erne – sneakers blev til samleobjekter, identitetsmarkører og salgssucceser. Ikke så sært, at det også er blevet en hobby for basketballfanen Jacob at samle disse usædvanlige sko. Men hvordan kan de skønne objekter præsenteres bedst derhjemme? Det er ofte vanskeligt at finde passende skoreoler. Enten har de ikke den rigtige størrelse, eller også skjuler de yndlingsobjekterne bag lukkede låger. "Jeg er passioneret samler af sneakers. Med en passende reol kunne jeg udstille skoene flot på mit værelse", sådan beskriver Jacob, hvad der bragte ham på ideen. I forbindelse med et skoleprojektarbejde henvender eleven fra Waldorf sig til Karsten Schillings – en professionel snedker.
Reolkonstruktion med Festool akku bore-/skruemaskinen

"Jeg kan vældig godt lide det håndværksmæssige arbejde. Ideen om at bygge en reol helt efter min egen smag giver mig endnu mere blod på tanden."

Jacob – skoleelev

Fremstilling af en skoreol med Festool Domino samlingsfræseren

Fra skitse til virkeliggørelse

Først skal de vigtigste spørgsmål afklares: Hvilke mål skal reolen have? Hvilket design passer til Jacobs sneakers? Og: Hvordan skal reolen placeres i værelset? En skitse opstår – tilpasset antallet og størrelsen af Jacobs sneakers samt forholdene i Jacobs værelser. "Det første udkast opstod under livlig diskussion: Jacob havde helt konkrete forestillinger om, hvordan hans reol skulle se ud. Jeg har antaget ideerne, lavet skitser og kommet med ændringsforslag til nogle punkter", sådan beskriver Karsten Schillings visualiseringsprocessen. Efter konstruktionen følger instruktionen. Jacob er amatør og har ingen som helst erfaring i at omgås el-værktøj og materialer. Før "operation sneakers-reol" starter, tager Karsten Schillings drengen med på en rejse igennem sit værksted. "Hr Schillings har forklaret mig alting grundigt og var meget tålmodig. Det var spændende at lære de forskellige materialer og værktøjer at kende", forklarer Jacob om sin debut inden for håndværket. Således bliver der testet, mærket og betragtet. Så kan det endelig gå løs, og de første hylder skæres til.
Fremstilling af en skoreol med Festool tools

To uundværlige hjælpere

Men enkelte brædder gør jo ikke en reol færdig – samlingen begynder. Domino samlingsfræseren 500 og akku bore-/skruemaskinen T 18+3 fra Festool er perfekt til dette forehavende. "Domino brikkerne og skruer er konstruktionens hovedelementer. Domino brikkernes brede form sørger for tilstrækkelig stabilitet til at fastgøre hylderne på bagvæggen. Desuden bores der huller ved siden af Domino fræsningen. Derved kan hylderne spændes fast til bagvæggen med en skrue og et enkelt drej med akku bore-/skruemaskinen. Med disse tools kan reolen realiseres perfekt i løbet af kort tid", forklarer Schillings konstruktionsprincippet. Jakob synes også, at det er sjovt at arbejde med professionelt el-værktøj: "Jeg synes rigtig godt om håndværksarbejde, selv om jeg slet ikke er sådan en praktisk type. Ideen om at bygge en reol helt efter min egen smag giver mig endnu mere blod på tanden."

"At formidle håndværket til unge mennesker"

"Særligt den hvide farve var meget vigtig for Jacob. Derfor faldt valget på møbelplader med en hvid laminering. Vi har også fastgjort hvide ABS-kanter på siderne. Dermed opstår et ensartet farvekoncept", sådan beskriver Karsten Schillings materialerne. Den sidste finpudsning sørger kantfræseren OFK 500 for. Efter kort tid opstår en ensartet overflade uden splinter. "Det er altid dejligt at se, hvordan unge mennesker kommer til mig med en idé, og at jeg kan stå ved deres side og formidle en fornemmelse for håndværket", siger Karsten Schillings synligt begejstret. Endelig opstår to reolvægge, der kan monteres fleksibelt. Den første udstillingstest i værkstedet viser: Reolen har de helt rigtige mål til Jacobs sneakers.

"Som en trepointsscoring i basketball!"

Allerede samme dag skal reolen monteres i Jacobs børneværelse. Den rigtige placering er afgørende. Derfor kommer tommestokken frem, alt bliver målt op og rykket på plads. Så kan reolen fastgøres på værelsesvæggen. Det hele sker fuldstændig støvfrit takket være den bærbare Festool støvsuger CTL SYS. Efter et par boringer med akku bore-/skruemaskinen T 18+3, kan Jacob placere sine pragtstykker i reolen, og se bare: Alle sneakers passer perfekt i den. Efter en lærerig dag stråler Jacob af glæde over projektets færdiggørelse: "Endelig kan jeg placere mine sko dekorativt i værelset. Reolen er absolut vellykket og ser meget professionel ud. Præcis sådan har jeg ønsket mig den – en rigtig fuldtræffer som en trepointsscoring i basketball!"
Støvfrit arbejde med Festool støvsugeren