Udskriv anvendelseseksempel

Samling af trærammer med DOMINO dyvler

Det er ganske nemt at fremstille trærammer efter mål med DOMINO samlingssystemet – forskellige tværsnit, træsorter dimensioner muliggør individuelle udformninger. Dette anvendelseseksempel forklarer, hvordan du ved rammesamlinger kan indstille maskinen og fræse dyvlerne ind.

  Beskrivelse

  Anvendelsesmulighederne for DOMINO samlingssystemet er stort set ubegrænsede. Og ukomplicerede: Allerede med én DOMINO dyvel er hjørnet af trærammen samlet vridningssikkert og stabilt – på den måde kan du opnå attraktive møbelfronter i en håndevending.

  Med den lille DOMINO fræser kan man netop ved møbelsamlinger sætte meget små dyvler og dermed også forarbejde meget små lister eller smalle rammelister.

  Med samlingsfræseren DOMINO XL fremstiller du i modsætning hertil stabile trærammer som f.eks. til senge, borde eller døre. Som følge af den større mulige fræsedybde er samlingsfræseren DOMINO XL dermed også egnet til kontrasamlinger. Følgende eksempler viser nogle af disse samlingsmuligheder.

  Maskiner/tilbehør

  I dette anvendelseseksempel anbefales følgende maskiner og tilbehør:

  Fremgangsmåde

  Eksempel A: Rammesamling i gering
  • I dette eksempel bruger vi dyvler på 5 x 30 mm. Indstil derfor fræsedybden til 15 mm.

   +
   Indstil fræsedybden til 15 mm.
  • Fræsehøjden vælges efter arbejdsemnet; i det aktuelle eksempel har trærammen en tykkelse på 20 mm. Indstil derfor fræsehøjden til 20 mm på DF 500. Rammen har i dette eksempel en bredde på 60 mm.

   +
   Fræsehøjden vælges efter arbejdsemnet
  • For at opnå højeste stabilitet monteres 2 dyvler pr. hjørnesamling. Læg fræseren ind mod geringens snitflade, og kør forsigtigt maskinen med stopklappen hen mod spidsen af geringen fra siden. Fræs det første hul, så det passer præcist.

   +
   For at opnå højeste stabilitet monteres 2 dyvler pr. hjørnesamling
  • Til det andet hul kan du enten markere positionen eller køre maskinen hen til spidsen af geringen, så maskinen flugter med yderkanten af spidsen. Dette hul kan du enten fræse præcist ligesom det første hul – det øger samlingens stabilitet, men kræver også, at man arbejder mere præcist. Eller du kan fræse det andet hul med spillerum og skal så bruge tilstrækkeligt med lim til samlingen. Fræs på denne måde alle huller i de fire rammelister.

   +
   Til det andet fræsehul kan du enten markere positionen eller køre maskinen hen til spidsen af geringen
  • Sæt dyvlerne ind i trærammens samling fra den ene side under brug af tilstrækkelig meget lim.

   +
   Sæt dyvlerne ind under brug af tilstrækkelig meget lim
  • Sæt derefter rammelisterne sammen, og spænd dem f.eks. med tvinger.

   +
   Sæt derefter rammelisterne sammen

  Fremgangsmåde

  Eksempel B: Stump rammesamling
  • Ved samling af rammelister uden gering, altså stumpe træramme-samlinger, skal du stort set gå frem som i det første eksempel. I dette eksempel beskriver vi en anden mulighed for at placere samlingsfræseren DOMINO på arbejdsemnet.

   +
   Samling af rammelister uden gering
  • Indstil fræsehøjden, så den svarer til tykkelsen af arbejdsemnet, og indstil fræsedybden til det halve af dyvlens længde. Du kan enten fræse hullerne med den passende hulbredde for største pasnøjagtighed, eller du kan alternativt sætte allerede det andet dyvelhul med spillerum.

   +
   Indstil fræsehøjden, så den svarer til tykkelsen af arbejdsemnet
  • Ud over ved brug af anslagssystemet kan fræsehullerne også sættes ved hjælp af skalaen i skueglasset – i vores tilfælde i en afstand af 15 mm fra den yderste kant. Da skal du lægge skalaen an ved 15-mm-markeringen på emnets kant.

   +
   Sæt fræsehullerne ved at tegne eller med skalaen i skueglasset
  • Det andet fræsehul sættes her ved hjælp af stopstiften. Med denne metode er det muligt at positionere to dyvler ved siden af hinanden – ud fra kun én referencekant.

   +
   Det andet fræsehul sættes her ved hjælp af stopstiften
  • Tip: Ved brug af stopstifter er arbejdsemnets kant synlig i det trekantede skueglas på DOMINO fræserne.

   +
   Ved brug af stopstifter er arbejdsemnets kant synlig i det trekantede skueglas
  • Udfør fræsningerne for alle fire rammelister analogt med denne procedure, hvor du dog ved to af trærammelisterne da ikke fræser i enden, men i emnets lange side.

   +
   Udfør fræsningerne for alle fire rammelister analogt med denne procedure
  • Lim nu rammestykkerne sammen, og spænd dem evt. med mellemstykker og tvinger.

   +
   Lim nu rammestykkerne sammen
  • Tip: Hvis trærammens stykker skal falses eller notes efter samlingen, skal falsdybden ved fræsning af dyvelhullerne lægges til forinden – for at dyvlen trods falsning (hvor en del af dyvelhullets dybde forsvinder) senere sidder centreret.

   +
   Hvis trærammens stykker skal falses eller notes efter samlingen, skal falsdybden ved fræsning af dyvelhullerne lægges til forinden

  Fremgangsmåde

  Eksempel C: Stabil rammesamling med DOMINO XL
  • For at lave stabile trærammesamlinger som f.eks. ved døre arbejder du med DOMINO XL – sådan kan større dyvler for endnu bedre stabilitet forarbejdes. I dette eksempel fremstilles en rammedør med en indvendig fals med kontrasamling og en nottap. Det enestående ved samlingsfræserne DOMINO er, at hullerne også kan laves efter fremstilling af falsen, hvilket f.eks. ikke er muligt med en almindelig boremaskine til klassiske dyvelsamlinger på grund af den manglende støtte. Denne kontrasamling forudsætter nogle særlige forhold ved fræsedybdeindstillingen. Disse forklares senere.

   +
   For at lave stabile trærammesamlinger arbejder du med DOMINO XL
  • Tip: På grund af kontrasamlingen kan 14 x 140 mm dyvlen ikke bruges, selvom DF 700 kan indstilles til en maksimal fræsedybde på 70 mm. Den maksimalt mulige standarddyvel er altså 14 x 100 mm. Men ønsker du at udnytte den maksimale fræsedybde og selv skære dyvlen til i det passende maksimalmål, kan du gøre det ved at skære dyvelstængerne til i den passende længde og selv fremstille dit perfekte dyvelmål.

   +
   Skær dyvelstængerne til i den passende længde
  • Markér den ønskede position for dyvlerne, og arbejd ved hjælp af skueglasset. Fræs begge emnedele med den maksimale fræsedybde (hver 70 mm) med 14-mm-fræseren. I endetræet laves der to huller med den passende hulbredde – her limes dyvlerne senere fast og sidder så absolut præcist. Fræsehøjden indstilles til det halve af arbejdsemnets tykkelse (i dette eksempel 40 mm, dvs. fræsehøjden indstilles til 20 mm).

   +
   Markér den ønskede position for dyvlerne, og arbejd ved hjælp af skueglasset
  • I længdelisten fræses hullerne også med 70 mm fræsedybde. Det første hul fræses præcist, men det andet hul fræses som langhul med spillerum. Fortsæt på samme måde med de andre længde- og tværlister.

   +
   I længdelisten fræses hullerne også med 70 mm fræsedybde
  • Skær nu dyvlerne ud af stangvaren i den passende længde. I det aktuelle eksempel er dyvellængden 115 mm: Denne beregnes som 2 x fræsedybden på 70 mm = 140 mm minus kontrasamlingen på 25 mm = 115 mm. Skær dyvlen nogle millimeter kortere (for at der er nok plads til limen senere), altså 112 mm.

   +
   Skær nu dyvlerne ud af stangvaren i den passende længde
  • Slib evt. dyvlen lidt på kanterne med en slibeklods. Det gør det lettere at sammenføje enkeltdelene.

   +
   Slib evt. dyvlen lidt på kanterne med en slibeklods
  • Slå så dyvlerne ind i hullerne i endetræet indtil anslag, mens der tilsættes lim. Sæt nu tvær- og længdelisten sammen ved hjælp af skruetvinger, og lim samlingen. Sådan kan du samle selv meget stabile trærammer med en håndmaskine.

   +
   Slå så dyvlerne ind i hullerne i endetræet indtil anslag, mens der tilsættes lim
  1. Vores anvendelseseksempler og arbejdsresultater er dokumentation af de arbejdstrin, vi har udført. Det er individuelle eksempler og vi kan ikke garantere, at brugeren opnår samme resultater. Resultaterne afhænger af brugerens erfaring og dygtighed og af de anvendte materialer. Anvendelseseksempler erstatter ikke Festools brugsanvisning og/eller sikkerhedsanvisninger. Vi fraskriver os ethvert ansvar for tings- og retsmangler på informationer, vejledninger og anvendelser, navnlig med hensyn til fejlfrihed, rigtighed, udelukkelse af tredjemands ejendoms- og ophavsrettigheder, fuldstændighed og/eller anvendelighed. Brugeren kan ikke rejse krav om skadeserstatning, uanset retlig grund. Disse ansvarsfraskrivelser gælder ikke i tilfælde af forsæt, grov uagtsomhed eller lovmæssigt ansvar. Festool råder dig til at følge BFA og arbejdstilsynets anbefaleringer om støvfrit arbejde.

   Vi fraskriver os ansvar for mangelfølgeskader.